Model United Nations

De Vereniging Voor de Verenigde Naties willen u graag ondersteunen bij de organisatie van een Model United Nations (MUN). De idealen van vrede, vrijheid en gelijkheid, vormen immers de grondslag van de Verenigde Naties. Onderzoek van het Vlaams Vredesinstituut wees uit dat de kennis over het reilen en zeilen binnen de internationale samenleving een belangrijke voorspeller is van vredesengagement van jongeren. Wie meer aandacht heeft voor buitenlands nieuws, blijkt positievere vredesattituden te hebben.

Een Model United Nations brengt studenten uit het hoger of middelbaar onderwijs bij elkaar om een heuse VN of intergouvernementele conferentie te simuleren. De leerlingen treden in de voetsporen van een diplomaat, verdedigen de standpunten van een land en debatteren over een actueel thema. Een MUN is een waarheidsgetrouwe oefening in multilaterale diplomatie.

Door jongeren te laten deelnemen aan een simulatie van internationale vergaderingen, krijgen ze een beter inzicht in de complexiteit van de internationale betrekkingen, machtsverhoudingen en evenwichtsoefeningen die de internationale vrede en veiligheid, economie of gezondheid vereisen. Bovendien vergt een deelname aan een MUN ook een waaier aan andere persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden: onderzoekscompetenties, burgerzin, taalvaardigheid, spreken in het publiek, allemaal voorbeelden van vakspecifieke en vakoverschrijdende vaardigheden die perfect aansluiten bij de eindtermen van het secundair onderwijs.

Een scholieren MUN organiseren neemt uiteraard tijd in beslag. Het project loopt best van begin februari tot en met begin mei, met een voorafgaande informatieronde voor leerkrachten in het eerste semester. Vanaf het tweede semester beginnen leerlingen hun onderzoeks- en schijfproces. In de maand maart dienen de leerlingen een zogenaamde position paper in, waarin ze het standpunt van hun land duidelijk maken. Begeleiding voor het onderzoek en het schrijven van position papers kunnen zij uiteraard krijgen van hun leerkrachten, maar ook van de jongeren van VVN Youth, de jongerenafdeling van de Vereniging voor de Verenigde Naties. Vervolgens oefenen de leerlingen niet enkel op strategisch inzicht maar ook bijvoorbeeld in het spreken in het openbaar. De jongeren van VVN Youth staan in voor het maken van een realistische ‘case’, het verzorgen van drie lesmomenten waarin de leerlingen worden klaargestoomd voor het finale debat waarin ze een resolutie zullen aannemen. Het finale debat zal doorgaan in een prestigieuze locatie, om het project aantrekkelijker te maken.

 

Indien u geïnteresseerd bent in een Scholieren MUN, gelieve dan een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. waar u voor meer informatie terecht kan.

Instructievideo MUN (bron UCLA)