Ciak junior filmfestival

De idee van het festival Ciak-junior - filmfestival voor kinderen - is gegroeid in Italië in 1989. Enkele personen uit de mediawereld lanceerden de idee om kinderen actief te betrekken bij de productie van film en televisie.

Ze kregen meteen de ondersteuning van het UNESCO Office te Venetië.

 

Heb je als school interesse om deel te nemen, stuur dan een gemotiveerde  email naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
Het Ciak festival startte met een competitie voor scholen in Italië maar  groeide snel uit tot een internationaal festival  waar verschillende landen en TV – netwerken bij betrokken waren: Mexico, Duitsland, Spanje, Israël, Zuid-Afrika, Slovenië, Egypte, Hongarije, China, Italië, Ierland, Kroatië …

In samenwerking met scholen, worden in deze landen jongeren in de leeftijd van 8 tot 15 jaar aangezocht om een scenario te schrijven voor een kortfilm voor televisie. De media spelen vandaag immers een zeer belangrijke rol in de opvoeding van jongeren.  TV, video en film  is een vorm van informele opvoeding: het reikt waarden en modellen aan waar jongeren de dagdagelijkse werkelijkheid mee verklaren.

Hoofddoelstelling van CIAK junior is jongeren vertrouwd te maken met de beeldmedia.
De wedstrijd CIAK junior richt zich naar alle jongeren tussen 10 en 15 jaar. Ze worden gevraagd om (individueel of in groep) een verhaal te schrijven voor een kortfilm.
Sommige van deze scenario’s worden verwerkt tot een heuse kortfilm door professionelen uit de mediawereld in samenwerking uiteraard met de jonge auteurs. Dit resulteerde in enkele jaren tot een rijke internationale oogst aan thema’s die een verbluffende kijk geven in de leefwereld van jongeren. Onderwerpen die aan bod kwamen waren o.m.: drugs, gezin, de school, participatie, ecologie, gezondheid, vriendschap, samenleven …. Het project werd zo een unieke internationale katalysator voor een mediaopvoeding rond de thema’s van vrede en solidariteit.  Daarenboven zijn verschillende van deze internationale films bruikbaar in onderwijs.

Het project wordt ondersteund door UNESCO bureau Venetië. UNESCO stelt jaarlijks ook een UNESCO-medaille ter beschikking voor de kortfilm die het beste de vredesthematiek van de VN weergeeft.

Ondertussen wordt tweejaarlijks ook door een internationale jury een  prijs uitgekeerd aan TV-zenders die het beste programma maken voor kinderen. De inzendingen worden beoordeeld volgens 'the antwerp definition' van goede televisie voor jongeren. Antwerp definition omdat de verklaring tot stand kwam tijdens een internationale meeting te Antwerpen.

A programme for the education of children may help them to cope with the world of today with a critical attitude, as well as let them acquire useful models for the interpretation of reality.
It should be a programme inspired by the values of solidarity, cooperation, creativeness, criticism, as well as of memory of our history.
Its language should be suitable to their age and consistent with a correct approach to the world of children.

Laureaat in 2015 was ZDF een jeugdprogramma over interculturele toenadering.De volgende toekenning is in 2017.

Bekijk de laatste Belgische inzending met jongeren die tot stand kwam in samenwerking met VVN/onderwijs en professionele videomakers (productiehuis SoundwithVision). .De kortfilm 'The Box' gaat over de dromen en angsten van kinderen in een snel veranderende wereld. De inzending werd bekroond met de Italiaanse publieksprijs. 3.500 scholieren uit heel Italië stemden op de film. Andere inzendingen die een belangrijke prijs haalden waren 'The Steps' uit China (Beste film) over inclusie en 'It's not me' uit Israël (UNESCO prijs) over pesten.

Oudere inzendingen

De kortfilm 'Being' (2015) behandelt het thema van homofobie en homofoob pesten op school. Het scenario en script kwam tot stand in samenwerking met leerlingen van de eerste graad van  stedelijk lyceym Pestalozzi. Een lesplan homofobie en homofoob pesten kan u hier vinden. Een video van UNESCO over homofoob pesten op school vindt u hier.

 

Een hart voor A (in samenwerking met de leerlingen van Stedelijke basisschool Fruithof)   

 

Lynn and her facebook heroes (in samenwerking met de leerlingen van het Pius X - instituut Antwerpen)